FAQ

Внимание!!!
 

Нашите продукти се получават директно от производителя и високото им качество е доказано със сертификат за произход. Не се доверявайте на подозрително ниски цени на продукти с неизвестен произход, предлагани в Интернет. Моля, не забравяйте, че такива продукти могат да имат сериозни нежелани ефекти върху вашето здраве и благополучие.

В зависимост от сезона млякото има различна сирищна способност.

Качеството на крайния продукт зависи от прясното мляко, използвано като източник. Ако резултатът не отговаря на очакванията ви – използвайте друга марка мляко.

За да осигурите добро качество на вашето домашно кисело мляко, млякото, което използвате, не трябва да съдържа консерванти, антибиотици и други добавки. Не използвайте мляко, което съдържа мляко на прах или растителни мазнини. Използвайте само органично мляко. Нашата препоръка - за получаване на стабилно качествен и безопасен продукт е най-добре да се използва ултрапастьоризирано мляко в асептична опаковка, която отговаря на изискванията за индустриална стерилност.

Изберете пълномаслено мляко, за предпочитане с дълъг живот като UHT.

Суровото (прясно) или пастьоризирано мляко трябва да се свари, след което да се охлади и да се отстрани кожата

Стерилизирано мляко с дълъг живот: UHT пълномаслено мляко води до по-твърди кисели млека.

Използването на полуобезмаслено мляко ще доведе до по-малко твърди кисели млека.

Пастьоризирано мляко: това мляко дава по-кремообразно кисело мляко с малко коричка отгоре.

Сурово мляко (фермерско мляко): това трябва да се вари. Препоръчва се също да се остави да ври дълго време. Би било опасно да използвате това мляко, без да го преварите. След това трябва да го оставите да изстине, преди да го използвате.

Не се препоръчва култивиране с кисели млека, приготвени със сурово мляко.

Крайният продукт може да се използва като закваска 2-3 пъти. Добавете 1 или 2 супени лъжици в 1 литър преварено и охладено мляко, както е описано на опаковката. Времето за ферментация в този случай е с 2 до 3 часа по-кратко.

Не съхранявайте вече отворени фолио-пакети/сашета.

Добре е да се знае, че повечето закваски култури са много чувствителни към други микроорганизми. За да имате добри резултати всеки път, е много важно да спазвате строга хигиена, докато готвите киселото мляко, затова ви препоръчваме да си миете ръцете и приборите всеки път, преди да започнете да готвите.

Има две много важни стъпки за приготвяне на кисело мляко:

Първа стъпка: Когато изсипете закваската, трябва да я разбъркате много добре за 2-3 минути с електрически миксер или бъркалка за яйца.

Втора стъпка: Много е важно да се поддържа постоянна температура, която е различна за всеки вид култура. Всяка култура е много чувствителна от промяна на температурата през времето на инкубация.

Трябва да използвате машина за кисело мляко или термос. В случай, че използвате машина за кисело мляко, следвайте приложената инструкция. За съжаление някои видове машини за кисело мляко (предимно най-евтините) могат да прегреят дори повечето топлолюбиви (растещи най-добре в топла среда) стартерни култури.

Време за ферментация

Вашето кисело мляко ще се нуждае от между 6 и 12 часа време за ферментация, в зависимост от основните съставки и резултата, който искате.

Докато проверявате температурата преди времето за инкубация, използвайте термометър, обработен със спирт. Не използвайте пръста си.

За да готвите твърди и консистентни кисели млека, трябва да използвате съставките със стайна температура.

Понякога има конденз на капака - това е нормално. Накрая, ако има много конденз от парата, повдигнете капака, без да го накланяте и го поставете в мивката. Това ще избегне попадането на водни капчици във вашите кисели млека.

Киселинността, която получавате в суровите плодове, може да накара киселите ви млека да изчезнат, затова ви препоръчваме да добавите пресни плодове непосредствено преди дегустация.

Използвайте киселото мляко в следващите 2-3 дни (72 часа).